Méz sör készítése házilag

Google translate


animated-love-image-0566

Sörfőzés otthon.

Méz sör.
Az emberiség jelentős részének egyik legrégibb alkoholos itala, a múlt század közepéig Németországban, különösen Szászországban és Poroszországban volt kedvelt, de szívesen itták a görögök, az ausztrálok, a Himalája pásztorai és a maja indiánok is.
A germánoknál az istenek itala volt.

Elkészítése könnyű volt.
Az erdei mézet vízzel elkeverték és erjesztették.
Alkoholtartalma 3 - 17,5 százalék között volt, attól függően, hogy a mézhez mennyi vizet adtak. Bizonyos idejű érlelés után leszűrték, utána már fogyasztható volt.

Eredetileg mindenki készíthetett annyit, amennyit akart, később császári és udvari monopólium lett, amelyet aztán komoly összeg ellenében kolostoroknak, városoknak adtak bérbe. Természetesen mai is elkészíthető, így nem véletlen, hogy többféle recept is közkézen forog.
Íme a legegyszerűbb:

Hozzávalók:

- 50 dkg + 5 dkg méz,
- 3 - 4 dkg komló,
- 2 dkg élesztő,
- 10 l víz

Elkészítése:
A fél kiló mézet és a komlót 10 l vízben jól felfőzzük, majd kéz melegre hagyjuk hűlni. Beoltjuk az élesztővel, és lefedve 1 hétig érleljük.
Ezután 2 dl vízben 5 dkg mézet felforralunk, hozzákeverjük az érleményhez, majd az egészet leszűrjük.
Jól záródó palackokba töltjük, és legalább 49 napig állni hagyjuk.

Ha nem csapunk fel sörfőzőnek, akkor ennyi is elég:
Felmelegítünk 3 deci sört és elkeverünk benne 1 teáskanál mézet.
Ha a keveréket elalvás előtt melegen elkortyolgatjuk, garantáltan nyugodt álmunk lesz!

Nektársör - egy emlék

Az ógörög hitrege szerint az Olympus hegyén trónoló istenek itala a nektár volt, amely árpából és mézből készült.
Ennek kései utódaként hirdették annak idején a Kőbányai Sörgyárak Nemzeti Vállalat gyógytápsörét, amely természetesen a Nektár nevet kapta.
A német Nährbier mintájára főzött sör karrierje a múlt század negyvenes éveinek végén indult és tartott a rendszer változásig.
A Nektár sört egyebek mellett így ajánlották:

Üdít!
Életkedvet, kedélyt és derűt ad.
Táplál!
Mert van benne szénsav, fehérje, élesztő, maláta és nagy kalóriaérték.
Orvosol!
Csontképző, tejképző, altató, szíverősítő, étvágygerjesztő anyagokat és B-vitaminokat tartalmaz! 

A Nektár sör alacsony alkoholtartalmához képest rendkívül magas maláta-, fehérje-, szénsav- és élesztőtartalommal bírt.
Ennek köszönhetően kalóriákban és vitaminokban sem szűkölködött az ital.
Nem véletlen, hogy a szoptatós anyáknak, a sportoló fiataloknak, a megerőltető testi vagy akár szellemi munkát végzőknek, a betegségekből lábadozóknak, de a betegeknek is ajánlották.

Indokul azt hozták fel, hogy a Nektár sör a vérszegénység, a hiányos tápláltság, a lázas állapotok, az ideges zavarok, a bőrkiütések orvosságaként éppoly kiváló, mint a skorbut megelőzésére.

A cikk Forrása:
hvg.hu


Üzleti ajánlatok, távmunkák, mellékállás, nemzetközi webkeresők társhonlapom itt::
https://online-marketing-service.webnode.hu

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el