Süssünk otthon kenyeret

Házi kenyér 5 perc alatt - dagasztás, kelesztés nélkül!
Próbálja ki, szerezzen örömöt családjának!
Öt perc a munka, harminc perc sütés, és már ott gőzölög az asztalon az írek mesés kenyere! Nagyon jó kis aduász arra az esetre is, ha elfogy a kenyér, vagy nincs kedvünk boltba menni, mert vacak az idő.
Nem egyszer találkoztam már a dagasztás nélküli kenyérrel különböző blogokon, de megmondom őszintén az, hogy valamit nem kell dagasztani, önmagában enyhén szólva kevés, ha azt nézzük, hogy 12 órát kell pihentetni a tésztát, aztán további egy órát, meg a tálat melegíteni még húsz percig.
Na ez nem az a recept!
Hanem az, ami ötperces munkával kezdődik és harminc percnyi láblógatás után ropogósra sült kenyérrel ért véget. Méghozzá az írek híres szódás kenyerével, aminek a héja kopogós-ropogós, és aranybarna. Ezt a kérget azonban nem kell tépnünk, könnyű harapni, a belseje pedig puha és lyukacsos...
A mennyiségeket kétféle módon fogom megadni, egyszer dekában, másodszor pedig a kefir poharával mérve azoknak, akiknek nincs kedvük mérlegezni.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt (5 enyhén púpozott pohár liszt)
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 pohár kefir vagy natúr joghurt (150 g-os)
- 2 dl víz (1 pohár víz)
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 pohár kefir vagy natúr joghurt (150 g-os)
- 2 dl víz (1 pohár víz)
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 pohár kefir vagy natúr joghurt (150 g-os)
- 2 dl víz (1 pohár víz)
- 1 teáskanál cukor
Elkészítése:
A sütőt 200 fokra kapcsoljuk.
A száraz hozzávalókat egy keverőtálba szórjuk, majd a közepébe beleöntjük a kefirt és a vizet.
Kézzel lazán összedolgozzuk.
Lágy tésztát kapva nagyjából kerekre igazítjuk, és egyszerűen beleemeljük egy sütőpapírral kibélelt jénaiba.
Vizes kézzel a tetejét elsimítjuk, hogy picit simább legyen, majd késsel bevágjuk keresztalakban.
Már mehet is a sütőbe, ahonnan bő 30 perc múlva, illatozó aranyszínre sült formában emelhetjük ki és tehetjük az asztalra.
Lágy tésztát kapva nagyjából kerekre igazítjuk, és egyszerűen beleemeljük egy sütőpapírral kibélelt jénaiba.
Vizes kézzel a tetejét elsimítjuk, hogy picit simább legyen, majd késsel bevágjuk keresztalakban.
Már mehet is a sütőbe, ahonnan bő 30 perc múlva, illatozó aranyszínre sült formában emelhetjük ki és tehetjük az asztalra.